Blogger Layouts

2012. július 10., kedd

Monokonyha 7. hónap


Almás-banános zabpehelykása:
3-4 evőkanál zabpelyhet egy órára beáztatunk. Közben az almát megpucoljuk, kockára vágjuk, és feltesszük főni. Ha megpuhul, beletesszük a megpuhult zabpelyhet, majd ha kihűlt, pürésítjük. Étkezés előtt egy kevés banánt keverünk hozzá.
Mono tetszési index: 9

Póréhagymás cukkini főzelék krumplival: 
A krumplit hámozzuk meg, vágjuk kockákra, és tegyük fel főni. A cukkininek vágjuk le a két végét, majd szeleteljük karikára (én első nekifutásra ezt is meghámoztam). A póréhagymából ízesítés céljából csak egy-két karikát vágjunk a zöld részéből. Mikor a krumpli már majdnem megpuhult, tegyük a vízbe a zsenge cukkini és hagyma darabokat. Főzzük készre, és turmixoljuk össze.
Mono tetszési index: 8 (ami főzelék esetében határozottan jó osztályzatnak számít, mert a kezdeti bizalmatlanság után lelkesen kanalazta)


Salátafőzelék krumplival:
A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, majd feltesszük főzni. A jól megmosott salátaleveleket apróbb darabokra tépkedjük, majd ezt is a főzővízhez dobjuk, és megvárjuk, még megfonnyad. Ízesítésnek tettem bele egy darabka hagymaszárat, amit turmixolás előtt kivettem.


Mono tetszési index: 8 (amibe először azt hittem, hogy közrejátszott a nem kicsi éhségfaktor is, de mivel második próbálkozásra is bekanalazta, ezért sikernek könyveltem el)



Almaszószos csirke rizzsel
A csirkemellet megmossuk, felkockázzuk, és kevés olívaolajon egy kis majoránnával megpirítjuk. Közben a rizst, és a meghámozott, felkockázott almát kevés vízben megfőzzük, majd beletesszük a csirkemellet is, hogy tökéletesen megpuhuljon, végül pürésítjük.
Mono tetszési index: 7 (Én a csirkemellet nagyon száraznak találtam, legközelebb kipróbálom a csirkeszárnyat, vagy combot.)


Tökfőzelék
A rizst feltesszük főzni, majd a tököt megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. Mikor a rizs már majdnem megpuhult, mellétesszük a tököt és egy kevés kaprot, és készre főzzük. Amikor minden megpuhult, a kaprot kivesszük belőle, és pürésítjük.
Mono tetszési index: 2 (Finoman szólva sem jött be neki, bár ha az én ízlésemet örökölte, nem is csodálom. Ezek után nagyon kíváncsi leszek, mit fog szólni a spenóthoz, de még a tökkel sem adtam fel a kóstoltatást.)


Almás kukoricakása
Egy edényben feltesszük a vizet főzni. Míg felforr, meghámozzuk és lereszeljük az almát. A forrásban lévő vízbe folyamatos keverés mellett beletesszük a kukoricadarát, és addig főzzük, míg meg nem puhul. A kész kásához hozzákeverjük az almapürét, és egy icipici fahéjjal ízesítjük.
Mono tetszési index: 9
(A maradék kukoricakásához (amibe még nem tettük bele az almát) hozzákevertem egy kis vajat, juhtúrót, sót és borsot, így remek vacsorám lett nekem is)

Zöldséges csirkemáj
A csirkemájat alaposan megmossuk, majd kisebb darabokra vágjuk, és kevés olajon picit megpirítjuk. Hozzáadunk egy kockára vágott sárgarépát, egy marék borsót és egy picit megpároljuk. Majd egy kevés rizzsel dúsítjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy a rizs megpuhuljon, végül pürésítjük.
Mono tetszési index: 7
(Azt hiszem, a nagy melegben nem nagyon kívánja a főtt ételt, így az átlagosnál kevesebbet evett, viszont azt jó ízűen)

Sóskafőzelék
A sóskát alaposan megmossuk, az erősebb szárakat eltávolítjuk, majd kevés vízben megfőzzük. Egy kisebb krumplit is megfőzünk, majd együtt egy csöppnyi olívaolajjal pürésítjük.
Mono tetszési index: 4 (Nem aratott túl nagy sikert, amin nagyon meglepődtem, hiszen nekem az egyik kedvencem, így a pocakban is sokat ehetett, de ezt is betudtam a melegnek.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése